Hvilken treningsform passer best for meg? sirkeltrening, styrketrening, HIIT og intervall

Milline treening sobib mulle kõige paremini?

Kuidas valida, kui on nii palju erinevat?

Olgu, kas sa valid trenni üksinda või koos teistega, on treening hea mootor paljude eeliste jaoks nii füüsilisele kui vaimsele tervisele. Treening ei diskrimineeri kedagi ja seda saab teha igal pool, kus sa viibid. Ükskõik millises vanuses ja kehalises vormis - on olemas treeningviis, mis sobib kõigile. 

Ringi treening

Ringtreening on treeningvorm, mis põhineb efektiivsusel. Koostatakse erinevaid harjutusi, mis tavaliselt põhinevad jõutreeningul. Erinevus tavalise jõutreeningu ja ringtreeningu vahel on see, et paus tehakse alles pärast seda, kui on läbitud kõik harjutused ringis. 

Selline treeningvorm on enamasti väga intensiivne ja see pakub mitmeid eeliseid. Treening toimub ajaliselt efektiivsemalt, kuna jõudsid lühikese ajaga rohkemate harjutusteni. See võib mõjutada ka sinu vastupidavust, kui valid harjutusi, mis aktiveerivad suuri lihasgruppe ja tõstavad pulssi. 

See on treeningvorm, mida on lihtne kohandada igaühe vajadustega, ning sobib neile, kellel on aega napilt. 

jalanõud ringtreeninguksHall scrunch leggings ringtreeninguks

Jõutreening

Jõutreening on üks kõige tavalisemaid treeningvorme ja midagi, millest kõik saavad kasu. Nagu juba mainitud, on erinevus ringtreeningu ja jõutreeningu vahel see, et siin tehakse paus pärast iga harjutust. Soovitatakse võtta rohkem aega kogu seansi lõpetamiseks, kuna kasutatakse raskemaid kaalu ja tuleb olla ettevaatlik, et see õigesti teha. 

Nagu enamikul treeningutest, on jõutreeningul mitmeid tervise eeliseid peaaegu kogu kehale. 

Jõutreeningu puhul tuleb sageli järgida programmi, et mitte kehalt ülekoormust saada. Erinevad programmid, mida valida, on jagatud erinevalt 2-5 päeva nädalas. Kui soovid rohkem lugeda jõutreeningust, võid vaadata meie artiklit parimad jõuharjutused kogu kehale.

Kuna tuleb järgida neid ilma takistusteta, on igaühe jaoks parim, kui on selge ettekujutus, kui palju aega nad saavad sellele pühendada. Nii et see ei muutuks sinu elus stressi allikaks. 

Intervall ja HIIT

Intervalltreening ja HIIT on kaks treeningvormi, mis põhinevad treeningsessioni intensiivsuse vahetamisel.

Intervalltreeningus vahelduvad madala ja mõõduka intensiivsuse vahel, mis võimaldab suuremat varieeruvust ja sobib tõenäoliselt neile, kes soovivad treeningusse rohkem aega pühendada ja suuremat treeningkoormust. 

HIIT-i puhul, et seda loetakse HIIT-iks, pead olema maksimaalses intensiivsuses, kui intensiivsust suurendad. See peab olema 85-100 protsenti sinu maksimaalsest puldist. 

Sinised tie dye leggingsValge top ringtreeninguks  

Kaht erinevat treeningvormi, millest eelnevalt räägiti, saab võrrelda nende kahega, kus võib öelda, et HIIT sobib kiire eluviisiga inimestele, kes soovivad kiiresti treeningu läbi viia, samas kui intervalltreening on neile, kes soovivad harjutuste tegemiseks rohkem aega võtta. 

Kuid mõlemad treeningvormid on nõudlikud ja kui soovid neist rohkem lugeda, saad vaadata artikleid, mis on linkitud allpool.

Milline treeningvorm sobib sulle kõige paremini?

Siin on neli küsimust, mis aitavad sind õigete treeningvormide leidmisel. Kuid pea meeles, et miski ei saa takistada sind proovima kõiki erinevaid treeningvorme, ja see, millest arvasid, et see ei sobi, võib tegelikult sobida. 

Mis on sinu treeningu eesmärk?

Mida sa soovid treeningust välja saada. Tüüpilised eesmärgid võivad olla: saada tugevamaks? Paindlikumaks? Parema vastupidavuse saavutamiseks või kaalu langetamiseks? Rehabilitatsiooniks või lihtsalt hea une saamiseks?

Mida soovid treeninguga saavutada?

Võib ka olla, et see, mida soovid treeningust välja saada, on surnud aja vähendamine, rohkem liikumist või lihtsalt rohkem õues viibimist. Tihti lõppeb ka treening lõbusalt, kui leiad õige treeningviisi. 

Mida sa ei meeldi?

Usu, et mõtle asjadele, mida sa kindlasti teha ei taha või mida sa ei suuda teha. Kui jõuad milleni, siis välista see treeningviis. Pea meeles, et vahel tuleb endale väljakutse esitada, isegi kui tegemist on millegagi, millega sa ei tunne end mugavalt.

Kus soovid treenida?

Mõtle kohtadele, kus sa võiksid neid treeningvorme teha, kus sa tunneksid end kõige mugavamalt? Tihti ei vajata treeninguks seadmeid, eriti kui oled algaja. 

Levinumad kohad treenimiseks on:

  • Spordikeskus pakub palju seadmeid, mida saad kasutada, ning võimaldab suuremat varieeruvust ja võimalusi. 
  • Kodus saad treenida, kui soovid. 
  • Väljas võid tihti kogeda mõningaid puudusi, kuna pead arvestama ilmaga, kuid see on suurepärane, kui vajad värsket õhku ja tuult juustes. 

Vaata allolevaid artikleid, kuidas treenida pargis ja kodus.

Kas sa soovid treenida üksi või koos teistega?

Mõned inimesed suudavad motiveerida, säilitavad motivatsiooni ja naudivad üksinda treenimist. Teised arvavad, et see on lõbusam ja lihtsam hoida end motiveerituna, kui nad treenivad või teevad midagi koos teistega.

Kui sa kuulud viimasesse kategooriasse, võid kutsuda sõbra, valida grupitreeningu või võib-olla sundida oma partnerit kaasa. Vaata allolevat artiklit, mis selgitab rohkem, kuidas koos teistega treenida ja milliseid harjutusi saab teha.

Vaata meie asjakohaseid artikleid allpool

Tilbake til bloggen