Hva er pronasjon

Mis on pronatsioon, alaproonatsioon ja üleproonatsioon?

Pronatsioon

Meie kehal on oma süsteem, mis on mõeldud löökide absorbeerimiseks ning seda nimetatakse pronatsiooniks. See on rullimisliikumine, mis toimub, kui me asetame jalalaba maapinnale ja tavaliselt algab see jalalaba välimisest osast enne, kui see edasi edasi suletud sõrme poole rullub. See on meie keha jaoks oluline funktsioon, mis aitab jaotada koormust, millega jalg kokku puutub.

jooksujalatsid, millel on hea pehmendus alampiromis

See, et me üleproniseerime või ülesupineerime, on tavaliselt midagi, millega me sünnime, ja oluline on meeles pidada, et see on täiesti loomulik. Üks või teine põhjus põhjustab, et mõned on sünnitanud teatud viisil ja teatud piirkondades tugevamalt kui teised, mis võib edasi viia probleemideni. Vale jalatsite tõttu võib tekkida terve rida vigastusi, mis tulenevad inimese pronatsioonitüübist. Üks viis teada saada, mis sobib sulle ideaalselt, on proovida erinevaid jalatseid ja tunnetada, mis on sinu jalgade jaoks kõige mugavam.

Ülepronatsioon

Ülepronatsioon korral märkad, et jala sisemine osa pahkluu juures liigub maapinnale kokku puutudes liialt sissepoole, kuid kui istud mugavalt toolil, näeb see ülepronatsiooniga jalg täiesti normaalne välja.

Teisisõnu, jala muutus on nähtav ainult kaalu kandmisel, ja olukord jalas muutub vähem, kui selle all on toed, näiteks pehmed põrandad, nagu vaibad. Probleem, mis tuleneb ülepronatsioonist, on see, kui kaua jalg viibib pronatsiooniliikus ja kui sügavale see läheb; see takistab jalga järjekordse liikumise jätkamist ja suunab tagasi supineerimisele.

Iga samm, mille teeme ülepronatsiooni korral, toob kaasa tasakaaluhäire kehas ja seejärel liigsete kulumite kõõlustes, liigestes, lihastes ja sidemetes.

Üldised sümptomid, mida võib täheldada ülepronatsiooni korral, on näiteks:

  • Plantaarfastsiit / kontsipõletik
  • Ahiili tendiniit
  • Valu jalalaba all
  • Seljavalu
  • Põlvevalu
  • Fibulao põletik

Kuidas saate kodus kontrollida, kas teil on ülepronatsioon jalas, selgitame artiklis hiljem.

Alampiromine

Alampiromise korral võivad teie jalad olla jäigad ja neil on kõrgem pahkluu ja kaar. Mõnel juhul võib juhtuda, et vaid kand ja varbad puutuvad maapinnaga kokku. Koormus on siis liiga suurem võrreldes nendega, kellel on normeeritud pronatsioon. See tähendab, et alampiromine jalgadel vajab vaevalt head pehmendust, et vältida ülemäärase koormuse tekitamist.

Põhjus, miks teie jalad võivad olla supineeritud, on tavaliselt kaasasündinud, kuid see võib olla ka tingitud teatud lihaste nõrkusest jalas, pahkluus või jalas – nõrkus võib tuleneda:

  • Vale jalatsid
  • Vale kehahoiak
  • Või vigastusest, mis on jala peal tekitanud probleeme lihaste või kõõlustega

Üks jalg, mis on ülemäära supineeritud, ei suuda sobituda maapinnaga, mis tal on, ja jala ümber olevad lihased ja luud peavad rohkem pingutama tasakaalu hoidmiseks. Pikemas perspektiivis võib see tekitada pinget erinevates kehaosades, sealhulgas säärtes, põlvajas, puusades ja seljas – ja see võib põhjustada vigastusi. Kui see ei ehmata, on seda lihtsam seletada, et see viskab puutujale takistusi kogu kehale, põhjustades vale kohandusi ja vigastusi, kui probleem ei ole korrigeeritud.

Sarnaselt ülepronatsioonile saate ka märgata, kas teil on selline pronatsioon, kui koormust asetate jalale. Erinevalt ülepronatsioonist märkavad alampiromisega inimesed, et jalg kaldu sissepoole.

Mida saate ise teha:

  • Kasutage jalatseid, mis annavad suurepärase pehmenduse ja võimalusel annavad lisatuge jalakaarde.
  • Proovige vältida kõrge kontsaga jalatseid ja õhuke taldadega jalanõusid, kui omate jalatseid õhukese taldega, ostke sisetald, mis võib anda veidi lisatoetust.
  • Proovige vältida kõndimist ja jooksmist jäigal pinnasel, nagu betoonpõrandad ja sarnased, kuna jalgale meeldib pehmel pinnasel paremini. See on vajalik, et ergutada jala lihaskoe ja liigefunktsioone. Kui töötate haiglas või sarnases kohas, kus on kõva pind, investeerige jalatsitesse, millel on hea pehmendus, et kann ei jõuaks valetada.

Kuidas kontrollida ise

Juhised ülepronatsiooni jaoks:

Kiire ja lihtne viis teada saada, kas teil on ülepronatsioon, on vaadata tavaliste jalanõude aluspinda ja vaadata, kus oranžil on enim kulumist. Kui enamiku kulumisest asub jalatsite siseküljel talda lähedal ja peaaegu suure varba juures, võib olla suur tõenäosus, et te üleproniseerite. Samuti võite võib-olla märkida, et teie jalatsid kalduvad sissepoole, kui vaatate neid tasasel pinnal.

Järgmine samm on võtta sokid ära ja vaadata oma jalgu paljajalu. Kas teie jalal on madal kaar või lamejalg? Siis võib see olla veel üks märk, et te üleproniseerite.

Need, kellel on ülepronatsioon, tunnevad ka mitmeid sümptomeid;

  • Valu kand või jalakaare sees
  • Lamejalg
  • Karm nahk
  • Valu põlves, puusas või seljas
  • Kihvtu

Teine nutikas viis, kuidas kontrollida, kas te üleproniseerite, on vaadata sääreesise küljelt. Jälgige jalga, mis läheb põlvest kuni pahkluuni. Kui see kaldub jala sisepinna poole, võib see tähendada, et te üleproniseerite. Ideaalis soovite, et jalg juhtuks väikesele varbale või sellele kõrval olevale varbale.

Juhised alampiromise jaoks:

Saate kasutada järgmisi meetodeid, et kodus ise kontrollida, kas teil on liigset supinatsiooni, mis on teine nimi alampiromise jaoks, oma jalgadel.

Nagu ülepronatsiooni korral, saate kontrollida oma jalatseid, et leida neid kohti, kus märkate suurimat kulumist. Tavaline jalatsite kulumine algab jalatsite välimise serva osast kandist, liikudes jalanõu keskele. Kui aga selgub, et teie jalatsil on rohkem kulumist talla välimises servas, siis võite olla üheks, kes supineerib.

Järgmine samm on jälle sokid ära võtta ja vaadata oma jalgu paljajalu. Kuid seekord palume, et teete oma jalad niiskeks. Tehke nii ja kogu oma kehakaalu alusel astuge pinnale või alusele, kus saate kergesti näha oma jalajälge; võite kasutada ka pruuni või tumedat paberit, et see nähtavaks muuta.

Kui umbes pooled jalakaare osad on nähtavad, siis on tõenäoliselt teil normaalne pronatsioon. Kui aga nähtav märk jalakaare kohta on väga vähe või mitte mingit, siis on tõenäoliselt teil alampiromine.

Jooksujalatsid ja ülepronatsioon

Need, kellel on jalas ülepronatsioon, eelistavad jalatseid, millel on hea pehmendus ja tugi, et vastu seista liigsele koormusele ja vältida vigastusi. Meie jooksujalatsid on varustatud väga hea pehmendusega ja pakuvad teie jalgadele vajalikku tuge, kui ilmneb, et te üleproniseerite. Tutvuge meie jooksujalatsitega siin!

Kas soovite lugeda rohkem treeninguks sobivate jalatsite kohta? Vaadake meie artiklit kuidas leida õiget jalatsit!

Tilbake til bloggen