meditasjon og mindfulness hvordan meditere

Meditatsioon ja Tähelepanelikkus

Elu on täis tähelepanu liialdusi ja stimulatsiooni. Kõik, mida enamik meist mõnikord soovib, on leida võimalus asju rahustada ja natuke seisatada täielikus vaikuses. Mediteerimine on mõeldud, et aidata sul olla rohkem kohal oma keskkonnas ja enda sees. Sa saad mediteerida üksi või koos teistega, peamine on võtta mõned minutid täielikus rahus ja vaikuses enda jaoks.

Mõnikord ei saa asjadest mõttemängudega välja mõelda, mõnikord tuleb lihtsalt võtta aega olemiseks, lasta mõtetel ja tunnetel rahulikult voolata ilma neile vastupanu osutamata. See on teadlikkuse praktiseerimine.

Välitagi teadlikkuse looduses  Jooksukingad jooksmeditatsiooniks metsas

Mis on mediteerimine? 

Mediteerimine on vaimne praktika, mille eesmärk võib olla füüsilise ja vaimse heaolu saavutamine, suurenenud vaimne võimekus, laienenud teadlikkus või vaimne arusaam. Mediteerimist on algselt praktiseeritud religioosse tegevusena, kõige tuntumalt hinduismi ja budismi seas. Budistlik mediteerimine on sageli see, millega me seostame mediteerimise teostamist. Traditsioonilise budistliku mediteerimise mõte on jälgida keha funktsioone ja mõtteid, ning eesmärk on sageli ärkamine saavutamine.  

Kaasaegsetel aegadel, väljaspool religioosseid kontekste, praktiseeritakse mediteerimist sageli stressi, ärevuse, parema une ja keha ja vaimu tervendamise nimel. Kuid isegi need praktikad, nagu Transsendentaalne mediteerimine, Acem-mediteerimine ja Skandinaavia Jooga ja Meditatsioonikool, on sageli inspireeritud budistlikust mediteerimisest. Viimase aja jooksul on välja töötatud mitmeid kaasaegseid meditatsioonitehnikaid, kuid kõige rohkem on viimastel aastatel õitsenud teadlikkus. See praktika edastab tehnikaid, mille algus on religioossetes traditsioonides, asetatuna lääne teaduslikku konteksti. Seetõttu on teadlikkuse tehnikaid uuritud ja nende tehnikate praktiseerimine on tõestanud positiivset mõju meie tervisele. 

Power spordibrasiin mediteerimiseks  Power spordibrasiin teadlikkuse harjutuste jaoks

Erinevad mediteerimistüübid

Mediteerimist jagatakse tavaliselt keskendumistehnikate ja juhendamise tehnikate vahel.

Keskendumistehnikad seisnevad selles, et praktiseerija suunab tähelepanu kindlale objektile, nagu näiteks hingamine, nagu on sageli harjumuseks joogapraktika ajal. Nende tehnikate korral töötatakse sageli mantra mediteerimisega. Religiioonis on mantra pühad või väekad laused. Laused kasutatakse mediteerimise ajal meeletu juhtimiseks ja jumalate kutsumiseks. Kaasaegses praktikas võivad need olla lühikesed laused ilusatest ja motiveerivatest sõnadest, mis sobivad sinu praegusele olukorrale, mida sa ise korrutad seansi ajal, et leida rahu ja mugavust. 

Juhendamise tehnikad aga on tehnikad, mida kasutatakse, et avada mõtteid ja tundeid. Nende tehnikate seas leidub teadlikkust. Mõned mediteerimisvormid sisaldavad nende kahe tehnika kombinatsiooni. 

Mediteerimist saab kasutada ka füüsilises tegevuses. Mediteerimine võib sageli olla osa teatud kaasaegse jooga vormidest näiteks. Dünaamiline mediteerimine on selline mediteerimistehnika, mis ühendab füüsilisi ja vaimseid harjutusi. Siin kombineeritakse hingamisharjutusi, tantsu ja vaimset keskendumist, et saavutada muudetud teadvuse seisundeid. 

Meditatsioon looduses matkates  Teadlikkus looduses matkates

Kuidas mediteerida?

On palju viise, kuidas mediteerida, nagu eespool mainitud. Kuid kõige tavalisem ja lihtsaim viis mediteerimise praktiseerimiseks, millega alustada, on järgida neid 5 lihtsat sammu: 

 

1. Asukoht

Leia vaikne ja mugav koht, kus sind ei segata ja kuhu saad tagasi tulla edasiseks mediteerimiseks. See võib olla elutoas või magamistoas. Tee kõik vajalik, et muuta oma koht kohaks, mis pakub sulle häid tundeid ja rahu kehast ja vaimust.  

2. Aeg

On näidatud, et harjumuse hoidmine on lihtsam, kui see muutub rutiiniks, st tehes seda alati samaaegselt. Hinda ise, kas soovid alustada päeva mõne minuti mediteerimisega, lõpetada päeva mõne minuti mediteerimisega parema une nimel või leevendada stressi, andes päevakeskel mõne minuti mediteerimisele.

3. Aeg

On parim alustada mediteerimise ja teadlikkuse praktiseerimist 5–10 minutiga iga kord, et harjuda ja mugavalt tunda harjutustes. Aja möödudes, kui see muutub sulle loomulikuks, võid aega vajadusel pikendada. Pane kindlasti oma telefoni taimerisse, et jälgida aega, ja paljud inimesed naudivad meeldivat loodushelide, nagu linnulaul või lained, taustal, et suurendada tunnet.

4. Istumisasend

Mugava istumisasendi leidmiseks võid otsida padja või tekki, mille peal istuda. Paljud valivad klassikalise asendi, jalad risti ja käed süles, kuid selle kohta ei ole õiget vastust, ainult fantaasia seab piirid. Oluline on istuda mugavalt ja suuta püsida samas asendis kogu mediteerimise vältel.

5. Tehnika

Sa valid ise, kas soovid silmad avatud või suletud hoida. Oluline on, et nägemine ei segaks sisemist fookust mediteerimise ajal. Hinga rahulikult sisse nina kaudu, lase õhul rahulikult kulgeda kurguni, kopsudeni ja otse kõhuni. Pane alguses käsi kõhule, et tõeliselt tunda, kuidas see õhuga täitub. Hinga seejärel rahulikult välja ja tunne käega, et õhk lahkub kõhust. Lohista arvu kaasas, loe 4, kui hingad sisse, ja taas 4, kui hingad välja. Kui kaotad arvu või mõtted hakkavad ekslema, mis on täiesti normaalne ja juhtub, too oma fookus rahulikult tagasi hingamisele ja proovi jälle.    

 

Juhendatud mediteerimine 

Juhendatud mediteerimine on algajate seas sageli eelistatud, kui nad alustavad mediteerimise ja teadlikkuse praktiseerimist. Juhendatud mediteerimine on, kui järgid häält kogu harjutuse vältel ja lased neil juhtida ja suunata sind sageli läbi teekonna oma meeles. See on lihtne viis mediteerida, kuna sulle antakse midagi, millele oma tähelepanu suunata mediteerimise ajal, ja segavad mõtted vähendatakse minimaalsele.

Youtube'is on palju juhendatud meditatsioone, isegi norra keeles.

On olemas ka alternatiive, mis ei ole YouTube'is, laadides alla ja kasutades mediteerimise rakendusi nagu HeadSpace või 10%Happier. Need pakuvad valikut juhendatud mediteerimise harjutusi ja võimalust harjutusi logida ning säilitada rutiini igapäevaste meditatsioonide osas. Sellised rakendused suudavad samuti sageli pakkuda isikupärastatud mediteerimist erinevatel eesmärkidel, olgu need siis parema une, vähem stressi või suurenenud enesekindluse ja kontrolli jaoks.  

Teadlikkus

Teadlikkus tähendab "hetkes tähelepanelikkust" ja on väga sarnane traditsioonilisele mediteerimisele, kuid kaasaegse turunduse abil kasutatakse seda sageli vaimse tervise raviks tervishoius ja on eraldatud religioonist, et see võiks olla nähtav ja kasutada igaühe poolt, sõltumata uskumustest. Rakendused HeadSpace ja 10%Happier on määratletud kui teadlikkuse rakendused just sellepärast, et need on mõeldud kergenduseks ja treeninguks kõigile, kes soovivad katsetada tehnikaid oma elu parandamiseks. 

Teadlikkuse tehnikaid leidub enamasti samu, mida leiad mediteerimises, kuid teadlikkuse praktiseerimise eesmärk on rohkem üldine parandamine oma vaimses tervises kui jumalikul ilmutusel saavutamine. 

Tilbake til bloggen