Jõutõmme

Maand tõste on võimas harjutus, mis treenib kogu selja tagaosa, sealhulgas selga, tuge, hamstrings ja nimmepiirkonda. See on üks kõige põhjalikumaid ja tõhusamaid jõuharjutusi, mis on olemas, nii lihasmassi ehitamiseks kui ka keha tugevuse suurendamiseks.

Õige Tehnika Maand Tõstmisel

Korrektse maand tõste sooritamiseks ja vigastuste riski vähendamiseks on oluline järgida neid samme hoolikalt:

  1. Algasend: Aseta jalad õlavarre laiuselt, vars pea lähedal. Hoia selg sirge ja rind üles. Haarake vars kätega just põlvede väljastpoolt.
  2. Haarang: Kasuta üleval asuvat haaret või segahaarangut (üks käsi üleval ja teine all) parema kontrolli saavutamiseks.
  3. Tõstmisliigutus: Suru kandade kaudu, hoia rind üles ja tõmba vars mööda oma sääri. Selg peaks olema terve liikumise vältel neutraalne ja puusad peaksid liikuma üles koos õlgadega.
  4. Tippasend: Kui seisad püsti, tõmba õlad tagasi ja tõmba tuuma sisse. Väldi liiga tugevat tagasi kallutamist.
  5. Hingamistehnika: Hinga sügavalt sisse enne tõstmist ja hinga välja, kui oled tippasendis.

Levinud Vead Maand Tõstmisel

Paljud teevad tehnilisi vigu maand tõstmisel, mis võivad suurendada vigastuste riski. Siin on mõned kõige levinumad:

  • Selja ümarus: Üks levinumaid vigu on lasta nimmepiirkonnal ümarduda, kui tõstad. See tekitab suurt survet selgroole ja suurendab vigastuste riski. Hoia alati selg sirge ja tuum aktiivne.
  • Puusade varajane liikumine: Ära liigutage puusi liiga vara, kuna see võib põhjustada selja ülekoormuse. Puusad ja õlad peaksid liikuma üles samaaegselt.
  • Varsi "plaksutamine": Tõsta välja, kui lubada varre plaksuma põrandale korduste vahel, võib tehnika muutuda hoolimatuks. Langeta raskust kontrollitult ja alusta iga kordust surnud stoppist.

Muudatused ja Variatsioonid

On mitmeid viise, kuidas muudatusi teha ja variatsioone tõstma, et harjutust oma tasemele ja eesmärkidele kohandada:

  • Sumo maand tõstmine: Laiema jala asendi ja kitsama haardega, mis keskendub rohkem reite sisepindadele ja tuge.
  • Rumeenia maand tõstmine: Siin keskendud rohkem hamstringide ja tuharate treenimisele, hoides jalad peaaegu sirged ja langetades varre kontrollitult.
  • Hex-varra maand tõstmine: Kasuta hex-varrast (trap-bar), et saada säästlikumat variatsiooni, mis paneb vähem koormust nimmepiirkonnale.

Video 1: Kuidas Sooritada Maand Tõstmist

Video 2: Maand Tõstmise Variatsioonid

Kordused ja Setid

Jõutreeningu puhul soovitatakse teha 3 seeriat 5-8 kordust. Kui oled algaja, alusta kergemate raskustega ja keskendu tehnikale. Edasijõudnud tõstjad võivad proovida 4-5 seeriat raskemate raskustega ja vähem kordusi, et suurendada maksimaalset tugevust.

Tilbake til bloggen